Sillameistrid | Siltamestareita

Pentti Kangasluoma

Lapuast pärit Eesti fänn, kelle esinduslikem sõprusavaldus Rakverele kaalub seitse tonni.

Pentti Kangasluoma hoiab Lapuas Soome-Eesti sõprussidemeid ja Eestiga seotud traditsioone. Omal ajal, 1919. aastal läks Lapuast Eestisse vabadussõtta üle 20 vabatahtliku. Just Lapuast on pärit ka esimene vabadussõjas langenud soomlane August Tuominen.

Samuti olid lapualased need, kes laulva revolutsiooni aegadel esimeste hulgas eestlastele appi tulid. 1988. aastal loodud Lapua Soome-Eesti Seltsi üks asutajaliige oli Kangasluoma. Lapuast toimetati Rakverre ka näiteks sünnitoetuspakke. Kangasluomat on palju kordi tunnustatud aktiivse tegevuse eest, mis on seotud nii sõdade mälestustahvlite, kultuurisündmuste kui ka ajakirjandusliku tegevusega.

Üks muljetavaldavamaid tegusid oli Kangasluoma algatusel Soomes tehtud korjandus Rakverre Tarva kuju püstitamiseks. Seitse tonni kaaluv tarvas kerkis Rakvere Vallimäele 2002. aastal linna 700. aastapäevaks. Kolmandik monumendi kuludest kaeti Lapuas toimunud korjanduse abil. Soomest pärit annetajaid oli 700.

Rakveres on mitu aastat järjest püstitatud ka üle maailma tuntust kogunud kuuseinstallatsioone. 2015. aastal aknaraamidest valmistatud jõulupuu kaunistas järgmisel aastal Lapua linnapilti. Rakvere ja Lapua sõprus ületas riikliku uudiskünnise Soome 100. juubeliaastal, kui Rakvere eeskujul toimus Lapuas suur meeste tantsupidu (sm Mies-Tanssipidot). Sellel osales ka sada tantsijat Rakverest.


Pentti Kangasluoma (1942–2023)

Pentti Kangasluoma jatkaa Lapualla pohjalaisten Viro-työn perinteitä. Aikoinaan Lapualta oli lähtenyt yli 20 vapaaehtoista Viron vapaussotaan 1919. Juuri Lapualta on myös kotoisin vapaussodan ensimmäinen kaatunut suomalainen August Tuominen.

Lapualaiset olivat jälleen ensimmäisten joukossa virolaisten apuna laulavassa vallankumouksessa. Vuonna 1988 perustettiin Lapuan Suomi-Viro –seura, yhtenä perustajajäsenenä oli Kangasluoma. Lapualta on toimitettu Rakvereen mm. äitiyspakkauksia. Kangasluoma on palkittu moneen kertaan aktiivisesta panoksestaan, joka sisältää niin sotien muistotauluja, kulttuuritapahtumia kuin ahkeraa lehtikirjoitteluakin.

Yksi näyttävimmistä ystävyysteoista oli Kangasluoman aloitteesta Suomessa toteutettu varainkeräys Rakveren Tarvas-patsaan pystyttämiseksi. Seitsemän tonnia painava tarvas eli härkä nousi Vallimäelle Rakveren 700-vuotisjuhliksi vuonna 2002. Kolmasosa patsaan kustannuksista katettiin Lapuan keräyksellä. Lahjoittajanimiä kertyi Suomesta 700.

Rakveressä on ollut useina vuosina maailmallakin kuuluisuutta kerännyt kuusi-installaatio. Vuoden 2015 kuusi , ikkunalaseista valmistettu joulupuu, tuli koristamaan Lapuan joulua seuraavana vuonna. Rakveren ja Lapuan ystävyys ylitti valtakunnallisen uutiskynnyksen myös Suomi 100-juhlavuonna, kun Rakveren esikuvan mukaan Lapualla järjestettiin suuret Mies-Tanssipidot. Paikalle tuli myös 100 tanssijaa Rakverestä.


Allikad ja lisainfo | Lähteitä ja lisätietoa

  1. Pilt/Kuva: Pentti Kangasluoma Lapuan Viro-seuran juhlassa 20.02.2018. Foto: Matti Kojola
  2. Sõpruslinn toetab Rakveresse tarva kuju püstitamist, Eesti Päevaleht, 09.04.2001
  3. Mõtisklusi Rakvere-Lapua sõprusest, Virumaa Teataja, 21.10.2006
  4. Pentti Kangasluoma süda tuksub Rakvere rütmis, Virumaa Teataja 09.06.2012
  5. Lapua otsustas jõuludeks Rakvere kuuseinstallatsiooni püsti panna, Virumaa Teataja, 20.04.2016
  6. Maailmanmaineen saanut joulukuusi matkasi Rakverestä Lapualle, Yle, 18.11.2016
  7. Soomlased korraldasid Eesti eeskujul oma meestele tantsupeo, Õhtuleht, 05.08.2017
  8. Lapuan miestanssipidot, Suomi 100 -ohjelmaluettelo, 2017
  9. Vuoden 2017 tanssiteko on Lapuan Miestanssipidot, Seinäjoen Sanomat 16.01.2018