Sillameistrid | Siltamestareita

Juice Leskinen

Legendaarne soome rokipoeet, kellelt pärineb meie aja üks tuntumaid Eesti-teemalisi lugusid.

Juice Leskinen on meie hõimusidemete juhuslik kangelane, kes oli esimest korda Eestisse ja Rock Summeri festivalile esinema tulles oma populaarsusest isegi üllatunud. See oli soome rokilauliku esimene reis Eestisse, kuigi ta oli Eestist rääkinud juba viis aastat varem laulus „Eesti (On My Mind)”, mille refrääni „Eesti, Eesti, Eesti! Kaipaan sinne perkeleesti” tunnevad ilmselt kõik täiskasvanud Soome lahe mõlemal kaldal. Sellele laulule on tehtud ka vähemalt kolmed eestikeelsed sõnad. Juice lisas oma reisile usutavust, viidates ansamblile Apelsin, kellele ta väidetavalt laulusõnad oli teinud. Ja eks ta tegigi, aga alles 1991. aastal, kirjutades sõnad Apelsini populaarsele „Matkalaulule”.

Loole tegi seade ansambli Grand Slam muusikaline juht Anssi Tikanmäki, kes lisas vahemängule viite „Saaremaa valsile”. Taustamuusika lindistamisel pikenes laul ühe salmi võrra, kui unine Leskinen kogemata nende arvu valesti ütles. Ärgates imestas ta, kuidas lindis olevale loole üks salm juurde on tulnud. Juice lahendas olukorra, kirjutades laulule lihtsalt ühe salmi juurde. Võimalikult nii pääses plaadile ka Apelsin. Algtõuke sõnadele võis Leskinen saada esinemisbussis, kus väsinud kitarristi kuidagi üles ei suudetud äratada. Lõpuks, kui mees bussist välja tõsteti, küsis ta ärgates: „Kas oleme juba Eestis?”

Juice kodukohas Juankoskis 1995. aastal avatud mälestusmärgi autor on Villu Jaanisoo.



Juice Leskinen (1950–2006)

Juice Leskinen on heimoyhteytemme tahaton sankari, joka itsekin yllättyi suosiostaan Virossa saapuessaan ensi kerran maahaan elokuun lopussa 1988 esiintymään Rock Summer -festivaalilla. Todellakin tämä oli sinivalkoisen rockrunoilijan ensimmäinen Viron-matka, vaikkakin hän oli laulanut siitä jo viisi vuotta aiemmin kappaleessa Eesti (On My Mind), jonka kertosäkeen ”Eesti, Eesti, Eesti! kaipaan sinne perkeleesti” tuntee luultavasti koko aikuisväestö Suomenlahden molemmilla rannoilla. Sävelmään on myös ainakin kolmet vironkieliset sanat. Uskottavuutta matkaansa Juice lisäsi viittaamalla Apelsin-yhtyeeseen, jolle hän väitti tehneensä riimit. Kyllä hän tekikin, mutta vasta vuonna 1991 suomentamalla sen tunnetuimpiin kappaleisiin kuuluvan Matkalaulun.

Kappaleen sovitti Grand Slam -yhtyeen musiikillinen johtaja Anssi Tikanmäki, joka toi välisoittoon myös viittauksen Saarenmaan valssiin. Taustanauhaa äänitettäessä kappale piteni säkeistöllä, kun uninen Leskinen sanoi väärin osien määrän. Herättyään hän ihmetteli, mistä nauhalle oli ilmaantunut yksi säkeistö liikaa. Juice ratkaisi asian kirjoittamalla yhden lisää. Ehkä näin pääsi levylle myös Apelsin. Alkusysäyksen sanoilleen Leskinen saattoi saada keikkabussissa, johon väsähtänyttä kitaristia ei saatu millään heräämään. Lopulta, kun miestä nostettiin bussista ulos, tämän suusta pääsi lausahdus: "Ollaanko me jo Eestissä?"

Juicen kotipitäjässä Juankoskella vuonna 1995 paljastelun muistopatsaan on veistänyt virolainen Villu Jaanisoo.


Allikad ja lisainfo | Lähteitä ja lisätietoa

  1. Pilt/Kuva: Peeter Langovits, 1996
  2. Juice Leskinen Grand Slam, Eesti (On My Mind), YouTube, Nivala 19.11.1983
  3. Vahe, Soome (Eesti on my mind), eesti sõnad Ivar Vigla
  4. Vahe, Eesti, Eesti, külamehe Eesti, eesti sõnad Ivar Vigla
  5. Apelsin, Matkalaul, viis Tõnu Aare, sõnad Hanno Käo 1987, YouTube
  6. Tõnu Aare, Retkelle, soome sõnad Juice Leskinen 1991, YouTube
  7. Juice Leskisen patsas Juankoskelle, Yle TV1, uutiset 11.11.1995
  8. Harri Rinne, Juice on (Juice off), Johnny Kniga 2002
  9. Ilkka Mattila, Harri Rinteelle Juice Leskinen on ennen kaikkea poplyyrikko, Helsingin Sanomat 25.10.2002
  10. Suri Soome rokilegend Juice Leskinen, Õhtuleht 27.11.2006
  11. Mihkel Raud, Ole mulle natuke aega Juice Leskinen! Eesti Päevaleht 28.11.2006
  12. Lenna Kuurmaa, Eesti Oh My God, Ühtne Eesti suurkogu, Teater NO99 7.5.2010
  13. Sanna Vikman, Eesti vabaks! – eli näin Suomi-rock valjastettiin Viron laulavan vallankumouksen palvelukseen, Yle 19.8.2016
  14. Einar Ellermaa, Ansambli Apelsin lugu, Delfi Elutark 2.2.2017
  15. Eesti (On My Mind), Wikipedia (eesti)
  16. Eesti (On My Mind), Wikipedia (soome)
  17. Janne Mäkelä, Juice Leskinen, Kansallisbiografia 11.10.2005