Sillameistrid | Siltamestareita

Harri Rinne

Usin laulude autor ja Eesti laulva revolutsiooni kroonik, kes Tampere linnast alatiseks Hiiumaale elama kolis.

Harri Rinne on saanud tõeliseks Hiiumaa meheks. Ta on Eesti kõige väiksema maakonna püsielanik, kes saarelt lahkudes varsti sinna tagasi hakkab kiirustama. Rinne nimetab Hiiumaad inimeste saareks, kus elule annab erilise tunde teadmine, et kodu paikneb mittekorrapärase praamiühenduse kaugusel päris saarel. Mandrile pääsemine ei ole alati kindel, mistõttu oskavad inimesed igas olukorras hakkama saada ja omavahel ühist keelt leida.

Autorina on Rinne tuntud Mikko Alatalo paarimehena. Nad on teinud tublisti üle 500 laulu: rokilugusid, rahvalikke laule, kupleesid ja lastelaule. 1972. a-l asutasid nad koos Juice Leskineniga ansambli Coitus Int, mis tõusis mürinal edetabelitesse ja Tampere roki teerajajaks. Alatalo sai tuntuks ka TV2 popsaate „Iltatähti” saatejuhina.

„Oma sünnipäeval on Harri Rinne reisil Eestis,” kirjutas meedia 1998. aasta juunis. See ei pruukinud olla vaid õnnitlejate vältimine, sest Rinne pere oli juba mitu suve Eestis ringi sõitnud. Järgmisel suvel jõudsid nad otsaga Hiiumaale ja Kassarisse, millest paremat kohta enam ei paistnud olevat. Suvemaja osteti samast piirkonnast, kus Aino ja Oskar Kallas 1930. aastatel oma suvesid veetsid. Edaspidi venisid Rinne suved Kassaris juba kolme-nelja kuu pikkuseks. Saarel sündis laule ja ka portreeraamat Juice Leskinenist. Selle lehekülgedel satub Rinne ka Hiiumaale ning avastab muu hulgas metskitsi, liblikaid, kulle ja pääsukesepoegi, keda ta kohtab sotsiaalmeedia postituste põhjal siiani. Loodus võlus teda ilmselt esimesest silmapilgust, seejärel juba inimesed ja kultuur.

Eesti suurim ime oli lauluime, mis jäi Harri Rinnel küll oma silmaga nägemata. Seda lähedamalt on ta aga vaadanud nende muusikute sisse, kes seda revolutsiooni ise tegemas olid. Rinne dateeris intervjuuraamatu „Laulev revolutsioon – Eesti rokipõlvkonna ime” Kassaris 2007. aasta juunis. Ta kirjutas raamatu soomlastele, kuid see avaldati juba järgmisel aastal ka eesti keeles.

Harri Rinne osaleb aktiivselt Hiiumaa kirevas kultuurielus ning on ka aktiivne Mandri-Eesti ja Soome kultuurisilla looja. Tema suur visioon on Hiiumaa, mis on täitunud kunstiresidentuuridega.

„Hiiumaa turismi suurim vaenlane on ilmateade. Mis on lisaks alati vale.” – Harri Rinne 2018


Harri Rinne (s. 1948)

Harri Rinne on Hiidenmaan mies – isolla alkukirjaimella. Hän on Viron pienimmän maakunnan pysyvä asukas, jolla on sieltä poistuessaan jo kiire takaisin. Rinteelle Hiidenmaa on ”ihmisten saari”, jossa elämälle antaa erityisen tunteen tietoisuus kodin sijainnista oikealla saarella oikullisen lauttayhteyden takana. Mantereelle pääsy ei ole aina lainkaan varmaa, joten ihmisten on osattava selviytyä elämässään ja tulla toimeen keskenään kuin ikiaikaiset heimot, joka eivät juuri toisista tienneetkään.

Lauluntekijänä Rinne tunnetaan Mikko Alatalon aisaparina, jonka kanssa hän on tehnyt pitkälti yli 500 laulua, niin rockia, laulelmia, kupletteja kuin lastenlauluja. Vuonna 1972 he perustivat Juice Leskisen kanssa Coitus Int -yhtyeen, joka nousi ryminällä hittilistoille ja tamperelaisen rockin tienraivaajaksi. Alatalo tuli tunnetuksi myös juontamastaan Suomen TV2:n popohjelmasta Iltatähti.

”Syntymäpäivänään Harri Rinne on matkoilla Virossa”, kirjoittivat lehdet kesäkuussa 1998. Ehkä tämä ei ollut vain onnittelijoiden välttelyä, sillä Rinteen perhe oli jo useampana kesänä kiertänyt Viroa. Seuraavana kesänä he saapuivat Hiidenmaalle ja Kassariin, jota parempaa paikkaa ei enää löytynyt. Pysyvä kesäpaikka hankittiin samoilta seuduin, joilla Aino ja Oskar Kallas viettivät kesiään 1930-luvulla. Sittemmin Rinteen kesät Kassarissa venyivät 3–4 kuukauteen. Lauluja syntyi ja myös henkilökuva Juice Leskisestä. Sen sivuilla Rinne poikkeilee Hiidenmaalle ja havainnoi muun muassa metsäkauriita, perhosia, haukkoja ja pääskysvauvoja – joita hän kohtaa yhäkin, kuten somen valokuvat paljastavat. Luonto lie lumonnut jo ensi hetkestä, sitten ihmiset ja kulttuuri.

Viron suurin ihme oli laulun ihme, joka jäi Harri Rinteeltä omin silmin näkemättä. Sitäkin tarkemmin hän on nähnyt sen niiden muusikoiden silmin, jotka olivat sitä tekemässä. Rinne päiväsi haastattelukirjan Laulava vallankumous – Viron rocksukupolven ihme valmiiksi Kassarissa kesäkuussa 2007. Hän kirjoitti sen suomalaisille, mutta se julkaisiin viroksi jo seuraavana vuonna.

Harri Rinne on kotonaan Hiidenmaan vireässä kulttuurielämässä, mutta myös aktiivinen kulttuurisillan rakentaja monissa mantereen ja Suomen puolen tapahtumissa. Hänen suuri visionsa on Hiidenmaan täyttyminen taiteilijaresidesseistä.

Säätiedotukset ovat Hiidenmaan turismin pahin vihollinen. Ja aina väärässä. – Harri Rinne 2018


Allikad ja lisainfo | Lähteitä ja lisätietoa

  1. Pilt/Kuva: President Sauli Niinistö riigivisiidi vastuvõtt Soome saatkonnas, Sven Tupits 18.05.2016.
  2. Õhtutäht – Iltatähti, ETV ja Soome TV2 ühissaade 7.12.1979
  3. Ilpo Hakasalo, Sanoittaja pysyttelee taustalla, Helsingin Sanomat 13.6.1998
  4. Harri Rinne, Juice on (Juice off), Johnny Kniga 2002
  5. Ilkka Mattila, Harri Rinteelle Juice Leskinen on ennen kaikkea poplyyrikko, Helsingin Sanomat 25.10.2002
  6. Juha Kaarsalo, Harri Rinteellä on yhä maailmanparantajan sielu, Selvis 3/2005
  7. Jouni Tossavainen, Jan Kaus, Harri Rinne (toim.): Ajattelen koko ajan rahaa, Tuglas-seuran jäsenlehti 3/2016
  8. Harri Rinne, Laulava vallankumous. Viron rocksukupolven ihme, Johnny Kniga 2007
  9. Miska Rantanen, Viro-rockin kronikoitsija, Helsingin Sanomat 21.10.2007
  10. Harda Roosna, Raamat soomlasest suvehiidlaselt, Hiiu Leht 16.9.2008
  11. Raimu Hanson, Soome päevapiltnik otsib öölaulupeol lipuga lehvitanud mehi, Tartu Postimees 26.9.2008
  12. Harri Rinne, Inimeste saar, Hiiu Leht 16.2.2010
  13. Harri Rinne, Veel laulvast revolutsioonist, Hiiu Leht 2.3.2010
  14. Harri Rinne, Mihkel Raud – Sinine on sinu taevas, Elo 3/2010
  15. Harri Rinne, Minu klassivend Sauli Niinistö, Maaleht 16.2.2012
  16. Harri Rinne, Sauli Niinistö: eestlased on meie vennasrahvas. või on korrektne kõnelda hoopis õerahvast... Maaleht 8.5.2014
  17. Harri Rinne, Hannaliisa Uusma, tuntematon supertähti? Elo 4/2014
  18. Harri Rinne, Doris Kareva: Perekonnaalbum, Elo 2/2016
  19. Reet Linna, Tuntud Soome publitsist Harri Rinne seadis end sisse Hiiumaal, ETV Prillitoos 11.12.2016
  20. Harri Rinne, Soome rock lõhnas nagu vabadus, Postimees 5.4.2017
  21. Harri Rinne, Evelin Ilves – mina ja Hiiumaa, Nädalalõpp 3.11.2017
  22. Harri Rinne, Riho Sibul – mina ja Hiiumaa, Nädalalõpp 8.12.2017
  23. Harri Rinne, Tõnu Õnnepalu – mina ja Hiiumaa, Nädalalõpp 15.12.2017
  24. Harri Rinne, Märt Treier – mina ja Hiiumaa, Nädalalõpp 5.1.2018
  25. Harri Rinne, Harri Rinne – mina ja Hiiumaa, Nädalalõpp 19.1.2018
  26. Jussi Lähde, Sanojen mestari löysi henkisen kodin Virosta, Aamulehti 13.6.2018