Sillameistrid | Siltamestareita

Esko Kivikoski

Soome televisiooni mälumängude rahvalemmik, kes leidis endale võrdväärse teadjamehest vastase ja pidas temaga vennalikku duelli.

Esko Kivikoski oli ise õppinud teadjamees, kellesarnast teist andis otsida. Rahvalemmik kujunes temast Põhjamaade vahel 1964. aastal korraldatud mälumängu maavõistlusel „Arpa on heitetty”. Kui saatejuhid küsisid, kas küsimus oli arusaadav, kuuldus Kivikoskilt madal „kyllä”, millest sai tema lisanimi. Tegemist oli alles televisiooni algusaastatega, mil telesaated olid kogu rahva ühine kogemus ning isegi kirjasõna nõudvad mälumängud olid veel väga populaarsed. Mainos-TV pööras pilgu lõunasse, kus ka äsja avatud laevaliin hõlbustas saadete tootmist.

Hardi Tiiduse sõnul leidis ta populaarne mälumängu saatejuht Timo T. Kaukonen, kes esitas talle sada küsimust ja sai neile vaid õigeid vastuseid. Kahe riigi mälumänguässad oli vaja vastamisi kokku viia ning nii sündiski Soome-Eesti „Naapurivisa” (1966–1970) idee. Ühissaadet sai vaadata otse-eetris mõlemal pool Soome lahte. See oli Nõukogude Liidu poolt äärmiselt suur vastutulek. Ekraanil muhelev ja silma pilgutav habemik Hardi Tiidus võitis kohe ka soomlaste poolehoiu.

Võistlus korraldati kolmeliikmeliste võistkondade vahel, kuid seda jälgiti kui Tiiduse ja Kivikoski vennalikku duelli. Kummagi lemmikteema oli antiikajalugu ja ega lähiajalugu polekski teemana läbi läinud. Lubatud teemade hulka kuulus kosmos, kus soomlased teadsid nii mõnigi kord Nõukogude Liidu kosmoselaevu paremini kui eestlased. Teisest küljest andis Kivikoski alla, kui Tiidus loetles eksimatult piibliajaloost Jaakobi pojad alates Ruubenist kuni Benjaminini. Tõsi küll, mitte ekraanil, vaid õhtul, kui mehed ikka veel üksteist proovile panid.


Esko "Kyllä" Kivikoski (1914–1987)

Esko Kivikoski oli itse oppinut tietomies, joka etsi vertaistaan. Kansansuosikki hänestä tuli Pohjoismaiden kesken vuonna 1964 käydyssä tietomaaottelussa Arpa on heitetty. Kun juontajat kysyivät, onko kysymys ymmärretty, kuultiin Kivikosken möreä ”kyllä”, josta tuli hänen lisänimensä. Televisio oli nuoruudessaan 1960-luvulla kansalle yhteinen kokemus, ja oikeaa kirjatietoakin vaativat visat olivat hyvin suosittuja. Mainos-TV käänsi katseensa etelään, jota suuntaa vasta avattu laivalinja helpotti tuotannollisesti.

Hardi Tiiduksen mukaan hänet löysi suosittu visailujuontaja Timo T. Kaukonen, joka oli esittänyt hänelle sata kysymystä ja saanut vain oikeita vastauksia. Kahden maan tietovisaässät oli saatava vastakkain, mistä syntyikin suomalais-virolaisen Naapurivisan (1966–1970) idea. Ohjelma nähtiin suorana yhteislähetyksenä molemmilla puolilla Suomenlahtea, mikä oli neuvostosensuurin puolelta yllättävää lempeyttä. Ruudulla myhäilevä ja vilkuttava partasuu Hardi Tiidus otti heti suomalaisenkin yleisönsä.

Kisaa käytiin kolmimiehisin joukkuein, mutta sitä seurattiin kuin Tiiduksen ja Kivikosken veljellistä kaksintaistelua. Kummankin lempiaihe oli antiikin historia eikä lähihistoria aiheeksi sopinutkaan. Sallittuihin aiheisiin kuului avaruus, jossa eräänkin kerran suomalaiset tiesivät Neuvostoliiton avaruusalukset virolaisia paremmin. Toisaalta Tiidus kaatoi Kivikosken luettelemalla puhtaasti raamatunhistorian Jaakobin pojat Ruubenista Benjaminiin. Ei toki ruudussa, vaan illalla, kun veljet yhä toisiaan haastoivat.


Allikad ja lisainfo | Lähteitä ja lisätietoa

  1. Pilt/Kuva: Sõprusvõistlus/Naapurivisa, Eesti TV ja Mainos-TV 18.09.1966
  2. Küsitlemisvõistlus Soome–Eesti televisioonis, Teataja, Stockholm 11.8.1966
  3. R. Mägi, Esimene "Naapurivisa", Sirp ja Vasar 30.9.1966
  4. Naapurivisa ERRi fotoarhiivis, Naapurivisa Viron yleisradion kuva-arkistossa
  5. Soome–Eesti laste teadmiste võistlus, koululaisvisa, Eesti Raadio ja Yle 12.5.1967
  6. Hõbehabe Hardi Tiidus, Eesti TV 11.11.1978
  7. Allar Viivik, Mälumängust sai eestlaste kultussport, Õhtuleht 15.4.2004
  8. Paavo Rytsä, Esko Kivikoski - Kyllä, Yle Elävä arkisto 21.11.2011
  9. Toivo Tootsen, Vana Hõbe. Hardi Tiidus ja inimesed tema ümber, Maagiline Ruum 2013
  10. "Pealtnägija" otsis "Naapurivisa" elus olevad tegijad üles, ERR Pealtnägija 16.1.2013
  11. Pekka Linnainen, Naapurivisan historia Tallinnan televisiotalossa, Estofennia 3.3.2016
  12. Pertti Nyberg, Naapurivisan alkamisesta 50 vuotta, MTV3 18.9.2016
  13. Ohisektori, 1960-luvun tv-tietovisailut
  14. Eesti ja Soome lugu Helsingi Hietaniemis, Hietaniemen Viro-opas, Pekka Linnainen 2010–
  15. Esko Kivikoski, Wikipedia (soome)
  16. Hietaniemi kalmistu, Helsingi, Wikipedia (eesti)