Sillameistrid | Siltamestareita

Joakim Helenius

Kosmopoliitne investeerimispankur, kellest sai Eesti patrioot ja riigi suurim piimatootja.

Joakim Helenius on tugevalt mõjutanud Eesti majanduselu. Ta on riigiettevõtete erastaja ja investeerimispankurina toonud Eestisse sadu miljoneid eurosid.

Diplomaadi peres kasvanud kosmopoliidina oleks ta võinud hakata tegutsema ĂĽkskõik millises maailma riigis. Koolis käis ta Hiinas ja ĂĽlikoolis Suurbritannias Cambridge’is. Eesti iseseisvumise ajal töötas ta Londonis globaalse investeerimispanga teenistuses. Eestisse ei tulnud ta mitte niivõrd suurt äri tegema, vaid uusi katsumusi ĂĽletama. Helenius tuli esialgu päästma raskustesse sattunud Hoiupanka. Eesti õhkkond tundus ahvatlev, nii et ta asutas investeerimispanga, mis on 1994. aastast tegutsenud nime all Trigon Capital.

Helenius meenutab välimuselt ja käitumiselt pigem inglise härrasmeest, kuid sellest hoolimata on ta suurim huvi põllumajandus. Heleniusele kuuluv Trigon Dairy Farming Estonia on kolme farmiga Eesti suurim piimatootja. Heleniuse ettevõtetele on kuulunud, või kuulub praegu  põllu- ja karjamaid nii Eestis kui ka Venemaal, Ukrainas, Tansaanias ja Mosambiigis.

Ta on juba pikka aega avaldanud poolehoidu Helsingit ja Tallinna ühendava tunneli rajamisele ning peab seda ennekõike just Eestile eluliselt tähtsaks. Tallinn on üksi liiga väike, kuid koos Helsingiga tekiks piisavalt suur ja atraktiivne ärikeskkond. Tema ettekujutuse kohaselt kaks majandusriiki liituvad ja seepärast on püsiv transpordiühendus vältimatu.

Eestlaseks on Heleniuse teinud ennekõike pere.„Eesti on mulle kõige tähtsam koht. Ma olen suur Eesti patrioot,” räägib maailmakodanik Helenius Ă„ripäevale antud intervjuus.


Joakim Helenius (s. 1957)

Joakim Helenius on virolaisen talouselämän supervaikuttaja. Hän on tuonut Viroon investointipankkiirina ja valtionyritysten yksityistäjänä satoja miljoonia euroja.

Diplomaattiperheessä kasvaneena kosmopoliittina hän olisi voinut sijoittua mihin päin maailmaa tahansa. Koulua hän on käynyt Kiinassa ja yliopistotutkinto on Cambridgesta Iso-Britanniasta. Hän oli Lontoossa globaalin investointipankin palveluksessa, kun Viro itsenäistyi. Viroon ei niinkään vetänyt mahdollisuus suuriin bisneksiin, vaan halu tehdä jotain haasteellista. Helenius tuli alun perin pelastamaan vaikeuksiin joutunutta Hoiupankkia. Virolainen ilmapiiri miellytti, ja hän perusti investointipankin, joka on vuodesta 1994 lähtien toiminut nimellä Trigon Capital.

Helenius muistuttaa ulkomuodoltaan ja tavoiltaan pikemminkin englantilaista herrasmiestä, mutta silti hänen suurin mielenkiintonsa on maatalous. Heleniuksen Trigon Dairy Farming Estonia on Viron suurin maidontuottaja. Heleniuksen yhtiöt ovat omistaneet tai omistavat parhaillaan pelto- ja laidunmaita Viron lisäksi Venäjällä, Ukrainassa, Tansaniassa ja Mosambikissa.

Helenius on jo pitkään puhunut Helsingin ja Tallinnan välisen tunnelin puolesta. Hän pitää sitä ennen muuta elintärkeänä Virolle. Tallinna on yksin liian pieni, mutta yhdessä Helsingin kanssa se muodostaa riittävän ison ja houkuttavan bisnesympäristön. Hän näkee, että taloudet yhdistyvät, ja siksi kiinteä yhteyskin on välttämätön.

Virolaiseksi Heleniuksen on tehnyt ennen muuta perhe. Hän on asunut monessa maassa, mutta: ”Viro on minulle tärkein paikka. Olen suuri Viron patriootti”, hän on todennut Ă„ripäevan haastattelussa.


Allikad ja lisainfo | Lähteitä ja lisätietoa

  1. Pilt/Kuva: PN Ekstra: Heleniuse pikk intervjuu poliitikutest, narkootikumidest ja Eesti visioonist, Pealtnägija 1.10.2014 
  2. Suomalainen pankkiiri Baltiassa, Baltic Guide, 01/2002
  3. Viron valtias, Talouselämä 22.03.2004
  4. Joakim Helenius: Liftiga tulevikku –konverentsiettekanne, 25.10.2011
  5. Estonian Air seisab uue ajastu lävel, Ă„ripäev, 11.05.2011 
  6. Joakim Helenius: Olen sĂĽdames eestlane, Postimees Arter 26.05.2012
  7. ”Helsingi-Tallinna vahele tunnel”, Ă„ripäev 25.09.2013
  8. Valmiina maatalouden vallankumoukseen, Uutishuone 29.01.2014
  9. Miljonärist investor Joakim Helenius abiellus eestlannaga, Postimees 19.09.2014
  10. Helenius: tunnel tõstaks meie elukvaliteeti, Äripäev 02.10.2014
  11. Väätsa Agro – Euroopan suurin navettakompleksi, maatilan Pellervo, joulukuu 2014
  12. Persoonilugu Joakim Heleniusega, Ă„ripäev, 21.03.2015 
  13. Joakim Helenius kütib tootlust Aafrikas, Äripäev, 28.03.2016
  14. Peeter Raidla, Eesti suuremate piimatootjate pingereast, Maaelu 23.11.2017
  15. Surmasuus Väätsa Agro ronis august välja, Tööstusuudised 23.4.2018
  16. Trigon Capital