Sillameistrid | Siltamestareita

Veli Olavi Klami

Ehitusmeister ja ooperisõber, kes majutas eesti muusika metseenina oma kodus terveid koorikoosseise.

Veli O. Klami oli ehitusettevõtte Rakennuspartio omanik ja pereettevõtja, kes armastas ooperit, kontserti ja teatrit. Ta käis välismaa teatrites ooperit kuulamas ja tutvus dirigent Eri Klasiga. Temast ja tolle lahutamatust paarimehest Aarne Mikust said sõbrad, Klamist aga ooperi ja muusika metseen.

Helsingi Partiotiel asuvas suures eramajas oli võimalik nii artistidele öömaja pakkuda kui ka vastuvõtte ja üritusi korraldada. Ilma sellise toetuseta poleks olnud okupatsiooni ajal võimalik välismaal esineda ja kultuurisilda ehitada. Klami korraldas ringreisijate transpordi ja majutuse. Korraga võis ta võõrustada lausa sadat külalist.

Tulevase Eesti presidendiga tutvus Veli O. Klami, kui ajalehe Helsingin Sanomat ajakirjanik Seppo Heikinheimo helistas ja küsis, kas too majutaks pööningukorterisse Eesti kirjaniku Lennart Meri, kel pole öömaja. Klami ütles viimasele tere tulemast ja sellest arenes eluaegne sõprus. Ka dirigent Neeme Järvi ööbis sageli Klami pool.

Estonia teater on mitmes mõttes mehe kultuuriarmastuse sõlmkohti. Teatri koorist leidis ta endale ka teise abikaasa, Kiira Kikerpuu. Estonia korraldas 1991. aastal Klami auks suured 70. sünnipäeva pidustused, kus auraamatu andis üle kultuuriminister isiklikult. Ja Estonia teatri Valge saali laelt oli võimalik eemaldada nõukogudeaegsed dekoratsioonid ja maalingud tänu sellele, et Klami kinkis ettevõtmise tarbeks 1992. aastal 10 000 Soome marka.

Rakennuspartio remontis Tallinna sadama vana terminali. Klami oli oma ettevõttes tegev veel 92-aastaseltki.


Veli O. Klami (1921–2018)

Veli O. Klami oli rakennusliike Rakennuspartion omistaja ja perheyrittäjä, joka rakasti oopperaa, konsertteja ja teatteria. Hän kävi katsomassa oopperaa ulkomaisissa teattereissa, ja hän tutustui kapellimestari Eri Klasiin. Klasista ja hänen aisaparistaan Aarne Mikkistä tuli ystäviä, ja Klamista oopperan ja musiikin mesenaatti.

Partion isossa omakotitalossa oli paitsi yösija taiteilijoille, myös tilaisuus järjestää vastaanottoja ja kulttuuritilaisuuksia. Ilman tällaista tukea ei miehityksen aikana olisi ollut mahdollista esiintyä ulkomailla ja rakentaa kulttuurisiltaa. Veli O. Klami järjesti kiertueiden kuljetukset ja majoitukset. Partiotiellä saattoi olla kerralla satakin vierasta.

Tulevaan Viron presidenttiin Veli O. Klami tutustui, kun Helsingin Sanomien Seppo Heikinheimo soitti ja kysyi, majoittaisiko Klami vinttiasuntoonsa virolaisen kirjailijan Lennart Meren, jolla ei ole yösijaa. Klami toivotti hänet tervetulleeksi, ja siitä kehittyi elinikäinen ystävyys. Myös kapellimestari Neeme Järvi yöpyi usein Klamin luona.

Estonia-teatteri on monessa mielessä hänen kulttuurirakkautensa solmukohta. Teatterin kuorosta löytyi myös toinen vaimo, Kiira Kikerpuu. Estonia järjesti vuonna 1991 Klamin kunniaksi suuret 70-vuotisjuhlat, joissa kunniakirjan luovutti itse kulttuuriministeri. Ja Estonia-teatterin Valkoisen salin katosta saatiin poistettua neuvostohenkiset koristeet ja maalaukset sen ansiosta, että Klami lahjoitti niiden poistoon 10 000 markkaa vuonna 1992.

Rakennuspartio remontoi Tallinnan sataman vanhan terminaalin. Klami oli yrityksensä toiminnassa mukana 92-vuotiaaksi.


Allikad ja lisainfo | Lähteitä ja lisätietoa

  1. Pilt/Kuva: Veli ja Kiira Klami Tuglas-seurassa 1990, Tuglas-seuran arkisto
  2. Estonia-teater tähistas austamisõhtuga teeneka kultuurimetseeni Veli O.Klami 70.aasta juubelit, Sirp 3.1.1992 
  3. Estonia teatri Valge Saal avatud, Vaba Eestlane 24.11.1992 
  4. Veli Klamilla ennätyspitkä rakentajaura, Helsingin Rakennusmestareiden ja -insinöörien jäsenlehti 5/2011
  5. Kulle Raig, Pitkä matka lähelle. Naapuriksi vapaa Viro, K&K Kirjastus 2012
  6. Rakennusneuvos Veli O. Klami on tehnyt täysiä työpäiviä 80 vuoden ajan, YLE 3.9.2014 
  7. 95-vuotiaalle Veli Klamille kauppakamarin ansioristi, Kymenlaakson kauppakamarin jäsentiedote 1/2017
  8. Eva Lillen haastattelu 22.2.2018
  9. Jyrki Haikonen, Veli O. Klami 1921–2018, Helsingin Sanomat 3.10.2018