Sillameistrid | Siltamestareita

Esko Ollila

Eesti taasiseseisvumise taustatoetaja, kes korraldas eestlastele Soome Panga ruumides kõrgetasemelisi kohtumisi.

Esko Ollila on kahekordne minister ja Soome Panga juhatuse liige, Eesti kauaaegne taustatoetaja ja Lennart Meri sõber. Tema huvi Eesti vastu sai alguse kodunt, kus ta õppis juba koolipoisina raamaturiiulist leitud raamatute abil eesti keelt. Olles lugenud „Virmaliste väraval”, mis oli Lennart Meri esimene soomendatud reisiraamat (Eva Lille, 1974), saatis ta kirjanikule fännikirja. Sellest sai alguse pikka aega kestnud kirjavahetus ja sõprus Lennart Meriga ning Eesti kulissidetagune toetamine.

Esko Ollila korraldas Soome Panga ruumides mitu kõrgetasemelist kohtumist ja ettekandekoosolekut, kus peale Meri esinesid teiste hulgas Marju Lauristin, Siim Kallas, Jaan Kaplinski ning Edgar Savisaar. Ka Marju Lauristin ja USA asepresident Walter Mondale kohtusid 1990. aastal panga ruumides. 1989. aastal toimus panga ruumides de facto peaministrite kohtumine, kui kokku said Nõukogude Eesti peaminister Indrek Toome ja Soome peaminister Harri Holkeri. Soome Panga saunas kohtusid ka Lennart Meri ja Paavo Väyrynen, kes said  aastatel 1989–1991 välisministridena tihti kokku.

Esko Ollilal oli kontakte majanduse otsusetegijate ja rahameestega. Kui Lennart Merile kogunes välisministrina Töölö Reisibüroos lennupiletite eest 40 000 marga suurune võlg, päästeti ta jällegi kord Ollila abil. Esko Ollila helistas Merita panka, mille toonane juhataja Björn Wahlroos võla ära maksis. Ollila aitas Lennart Merit ka 1992. aasta talvel, kui Eestis Venemaa katkestatud kütusetarnete tõttu külmetati. Ollila abil andis peaminister Esko Aho kütusetarnetele garantii. Eesti maksis võla ära Soomele viimase margani.

Soome Pangas koolitati välja ka taasiseseisvunud riigi Eesti Panga töötajad. 2003. aastal koostas Esko Ollila koos Jaak Jõerüüdiga Eesti tulevikusuundade aruande. Ollila algatusel asutati  ühing Viro-instituutin ystävät, mis toetas nii majanduslikult kui ka aateliselt Eesti esimest 1995. aastal riigist väljapoole rajatud kultuuriinstituuti.


Esko Ollila (1940–2018)

Esko Ollila on kaksinkertainen ministeri ja Suomen Pankin johtokunnan jäsen, Viron tukemisen pitkäaikainen taustavaikuttaja ja Lennart Meren ystävä. Hän sai Viro-kiinnostuksen kotoaan ja opetteli kieltä kotikirjahyllystään löytämiensä kirjojen avulla jo koulupoikana. Luettuaan Revontulten porteilla, ensimmäisen suomennetun Lennart Meren matkakirjan (Eva Lille, 1974), hän innostui lähettämään kirjailijalle ”faniletterin”. Tästä alkoi pitkäaikainen kirjeenvaihto ja ystävyys Lennart Meren kanssa, ja Viron kulissientakainen tukeminen.

Esko Ollila järjesti Suomen Pankin tiloissa useita korkean tason tapaamisia ja esitelmätilaisuuksia, joissa esiintyi Meren lisäksi mm. Marju Lauristin, Siim Kallas, Jaan Kaplinski ja Edgar Savisaar. Pankin suojissa vuonna 1990 kohtasivat myös Marju Lauristin ja USA:n varapresidentti Walter Mondale. Vuonna 1989 pankin tiloissa oli de facto pääministerikokous, kun Neuvosto-Viron pääministeri Indrek Toome ja Suomen pääministeri Harri Holkeri tapasivat.  Suomen Pankin saunassa kohtasivat myös Lennart Meri ja Paavo Väyrynen, jotka olivat vuosina 1989-1991 ulkoministereinä usein yhteydessä.

Esko Ollilalla oli suhteita talouden päättäjiin ja rahamiehiin. Ollilan avulla pelastettiin jälleen kerran Lennart Meri, kun hänelle oli kertynyt ulkoministerinä 40 000 markan lentolippuvelkaa Töölön Matkatoimistoon. Esko Ollila soitti Merita-pankkiin, jossa pankinjohtajana tuolloin toiminut Björn Wahlroos kuittasi velan. Ollilaan turvautui Lennart Meri myös silloin, kun Viro paleli Venäjän katkaistua polttoainetoimitukset talvella 1992. Ollilan avulla pääministeri Esko Aho hoiti takauksen polttoainetoimituksille. Viro maksoi koko velkansa viimeistä markkaa myöten.

Suomen Pankissa koulutettiin myös uudelleenitsenäistyneen Viron Pankin henkilöstö. Vuonna 2003 Esko Ollila laati yhdessä Jaak Jõerüütin kanssa selvityksen Viron tulevaisuuden suunnista.  Ollilan aloitteesta perustettiin Viro-instituutin ystävät ry, joka tuki taloudellisesti ja aatteellisesti Viron ensimmäistä maan rajojen ulkopuolelle perustettua kulttuuri-instituuttia 1995.


Allikad ja lisainfo | Lähteitä ja lisätietoa

  1. Pilt/Kuva: Peeter Langovits, Postimees/Scanpix, 2001
  2. Tallinnaan ilman karriääriä, Hufvudstadsbladet / Helsingin Sanomat 2.9.1991
  3. Esko Ollila, Jaak Jõerüüt: Suomi ja Viro Euroopan Unionissa, Valtioneuvoston kanslian julkaisusarja 11/2003
  4. Esko Ollila, Jaak Jõerüüt: Eesti ja Soome Euroopa Liidus. Soovitused. Riigi Teataja Kirjastuse Trükikoda 2003
  5. Heikki Rausmaa, Tuglaksen tuli palaa, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura 2007 
  6. Tosi Tarina: Salaista apua Viroon, 14.12.2010 YLE TV1
  7. Kulle Raig, Pitkä matka lähelle. Naapuriksi vapaa Viro, K&K Kirjastus 2012
  8. Dokumenttiprojekti: Epävirallinen linja, 11.11.2013 YLE TV1
  9. Soome endine peaminister Esko Aho meenutab Eesti aitamist kütteõliga, Delfi 15.4.2017
  10. Eva Lillen haastattelu 16.3.2018