Sillameistrid | Siltamestareita

Aku Sorainen

Noor advokaat saabus 1990. aastate alguse korratusse Eestisse, kus tal õnnestus asutada Baltimaade suurim advokaadibüroo.

Aku Sorainen saabus Eestisse kohe pärast riigi taasiseseisvumist 1991. aastal. Ta kogus Lapi ülikooli õigusteaduskonna magistritöö jaoks materjali Balti riikides välismaalastele kehtiva äriseadustiku kohta. Andmete kogumiseks tuli palju ringi liikuda, tänu millele tekkis ohtralt kontakte. Lõputöö teema määras edaspidise elu.

Sorainen asutas 1993. aastal Tallinna advokaadibüroo, mis oli esimene läänelik õigusbüroo Baltimaades. Kaks aastat hiljem asutas ta Eestis omanimelise advokaadibüroo. Balti riigid olid kui "Metsik Lääs". Äriõigusele keskendunud advokaadibürool ei olnud pääsu kokkupuutest maffia ja korruptsiooniga. Kuuliaugud jõusaalis ega varaste kinnivõtmine pipragaasiga siiski ära ei ehmatanud – Sorainen ei kaalunud kordagi lahkumist. Kui Eesti muutis õiguskorda läänelikuks, oli soomlase oskuste järele nõudlust.

Kümne aastaga kasvas Soraineni advokaadibüroo Baltimaade suurimaks. Õigusvaldkonna tegijad on valinud büroo mitu korda Baltimaade aasta parimaks, 2016. aastal saadi ka parima Euroopa büroo tunnustuse osaliseks. Ettevõte tegutseb Eestis, Lätis, Leedus ja Valgevenes. Laieneda ei ole kavas. Soraineni sõnul on neil nüüd sobiv krunt ja spetsialiseerumisvaldkond rahvusvaheliste turgude jaoks.

Soraineni on nähtud Eesti presidendi riigivisiidi delegatsiooni hulgas ja Eesti suurõppustel vabatahtlikuna kaitseväelase välivormis. Lisaks on ta nõutud esineja majanduskonverentsidel. Olgugi et partner Allar Jõks kandideeris 2016. aastal Eesti presidendiks, ei ole Aku Sorainen tahtnud poliitikasse minna. „Mul ei ole sellist ühiskondlikku kutsumust. Ma püüan oma väikses liivakastis aidata Eestit edasi nii palju, kui suudan,” ütles ta 2016. aastal Äripäevale.

Sorainen on üks ettevõtjatest, kelle algatusel hakati Tallinnasse Soome 100. aastapäeva auks Soome ja Eesti sõpruse ausammast rajama. Idee autor on olümpiamedalist Allar Levandi.


Aku Sorainen (s. 1965)

Aku Sorainen tuli Viroon 1991 heti maan uudelleenitsenäistymisen jälkeen. Hän keräsi aineistoa Lapin yliopiston oikeustieteen pro gradu -tutkielmaan ulkomaalaisia koskevasta yrityslainsäädännöstä Baltian maissa. Tiedonhaku merkitsi jalkatyötä, josta kertyi kosolti kontakteja. Opinnäytteen valinta määritti tulevan elämän suunnan.

Hän perusti 1993 Tallinnaan lakitoimiston, joka oli ensimmäinen länsimainen asianajotoimisto koko Baltian alueella. Kahden vuoden kuluttua hän perusti omaa nimeään kantavan lakiasiaintoimiston Viroon. Koko Baltia eli kuohuvaa villin lännen aikaa. Yritysjuridiikkaan keskittyvä lakiasiaintoimisto ei voinut välttää kohtaamisia mafian ja korruption kanssa. Kuulanreiät kuntosalilla tai varkaiden kiinniotto pippurikaasulla eivät pelästyttäneet – Sorainen ei missään vaiheessa harkinnut poistumista. Suomalaisen osaamiselle oli kysyntää, kun Viro länsimaisti lainsäädäntöään.

Kymmenessä vuodessa Soraisen lakitoimisto kasvoi Baltian suurimmaksi. Lakialan toimijat ovat valinneet sen useana vuonna Baltian parhaaksi lakiasiaintoimistoksi, vuonna 2016 tuli parhaan eurooppalaisen toimiston tunnustus. Yritys toimii Virossa, Latviassa, Liettuassa ja Valko-Venäjällä. Laajentumisaikeita ei ole. Soraisen mukaan heillä on nyt sopiva tontti ja erikoistumisalue kansainvälisillä markkinoille.

Sorainen on nähty Viron presidentin valtiovierailudelegaatiossa ja vapaaehtoisena maastopuvussa Viron suursotaharjoituksessa. Lisäksi hän on kysytty talouskonferenssien luennoitsija. Vaikka yrityskumppani Allar Jõks pyrki Viron presidentiksi 2016, Aku Sorainen ei ole halunnut mennä politiikkaan. "Sellaista yhteiskunnallista kutsumusta minulla ei ole. Autan Viroa omassa pienessä hiekkalaatikossani niin paljon kuin pystyn", hän totesi Äripäev-talouslehdessä vuonna 2016.

Sorainen on yksi liikemiehistä, joiden aloitteesta Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Tallinnaan alettiin puuhata patsasta Suomen ja Viron ystävyydelle. Idean isä on olympiamitalisti Allar Levandi.


Allikad ja lisainfo | Lähteitä ja lisätietoa

  1. Pilt/Kuva: Delfi 16.09.2011
  2. Aku Sorainen: A Foreign Investor in Baltics, Lakimiesliiton Kustannus, 1993
  3. Soraisella on monta tarinaa, Talouselämä 03.10.2005
  4. Sorainen avasi asianajotoimiston Minskissä Valko-Venäjällä, Idänkaupan Vientipalvelut 4/2008
  5. The Financial Times awards Sorainen as the best Baltic law firm, news release 12.01.2009
  6. Mees, kelle hobiks on inimesed, Eesti Ekspress 11.10.2011
  7. Kahekõne: Aku Sorainen, ETV 6.12,.2012
  8. Tippadvokaadi kuus päeva professionaalse sõdurina, Postimees13.05.2015
  9. Suomalaisjuristin alkutaival 1990-luvun Virossa oli kaoottinen, Helsingin Sanomat 25.6.2015
  10. Aku Sorainen: Ülikooliharidust ihaldatakse liiga palju, Äripäev 01.09.2016
  11. Tallinna südalinna tuleb miljoniline soomlastele pühendatud monument, Postimees 11.12.2017
  12. Sõprade heaks, SA Ausammas, 2017
  13. Sorainen advokaadibüroo